[...] grupy z wysokim stężeniem insuliny tylko 70% kobiet nadal żyło po 7 latach badania, w porównaniu z 95% z grupy o normalnym stężeniu insuliny. Co więcej, osoby z wysokim poziomem insuliny były czterokrotnie bardziej narażone na przerzuty i nawroty choroby. Chociaż wiele kobiet biorących udział w badaniu było otyłych, a otyłość sama w sobie [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
[...] samopoczucia. Zdrowy styl życia nie oznacza jednak, że musimy codziennie pływać na basenie, biegać lub wykonywać intensywny trening na siłowni. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi Regularne ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności pomagają utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. Spacery mogą stanowić skuteczną metodę [...]
[...] oraz inne pytania odpowiem w artykule poniżej. Badania naukowe Liczne badania wskazują również, że CLA skutecznie zwiększa naszą wrażliwość tkanek na insulinę, kontrolując poziom cukru we krwi. Suplementacja ta może być przydatna u osób walczących z cukrzycą, gdyż okazuje się, że sprzężony kwas linolowy może imitować działanie syntetycznych [...]
[...] czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół pieczywo nie jest uznawane za najdoskonalszy produkt. Jednak, gdy zachowujemy umiar, dbamy o wartościowe dodatki i wybieramy dobre jakościowo pieczywo to nic złego się nie stanie. Pełne ziarna to kolejne źródło energii i bogactwo mineralne, dzięki któremu utrzymujemy wysoki poziom energii przez długi czas.
[...] wprowadzenie na temat zespołu policystycznych jajników. Karnityna - co ona może…? Wiele badań naukowych wykazuje bowiem, że karnityna może także kontrolować (obniżać) poziom cukru we krwi, zwiększać poziom cholesterolu, popularnie zwanego dobrym - HDL, przyczyniać się do obniżenia tego „złego” - LDL, zmniejszać poziom cholesterolu [...]
[...] intensywnie trenuje i cały czas robi postępy. Oczywiście trzyma ścisłą dietę, która jest konieczna przy cukrzycy. Spożywa sporą ilość białka i trzyma węglowodany na niskim poziomie. Podczas treningów, zwłaszcza tych w intensywnym okresie przygotowań do zawodów, Anth musi sprawdzać poziom cukru minimum sześć razy dziennie. Regularnie mierzy też [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] produktem, ale tak jest. W jego liściach znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny [...]
[...] wskazuje jego nazwa (insulinopodobny czynnik wzrostu). IGF-1 jest ważnym anabolikiem, a przy tym wpływa na zużycie wolnych kwasów tłuszczowych. Wpływ na zwiększenie się poziomu IGF-1 ma: dieta wysokotłuszczowa i bogata w białko, ilość IGF-1 spada pod wpływem węglowodanów, wydzielanie hormonu wzrostu GH, estradiol – niezależnie od GH ma [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
Wydawać by się mogło, że pozycja siedząca, jej nieprawidłowa forma, wpływa głównie na układ kostny i aparat ruchu. Osoby wykonujące pracę siedzącą zazwyczaj narzekają na bóle pleców w odcinku lędźwiowym, piersiowym i szyjnym. Powiązane jest to ze specyficznym przyjęciem pozycji, która polega na pochyleniu się przy biurku, wysunięciem obręczy [...]
Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] podawanie insuliny w dwóch falach (50% obliczonej dawki insuliny natychmiast i 50% w ciągu kolejnych 8 godzin). Całkowita ilość insuliny była utrzymywana na stałym poziomie dla każdego posiłku. Ile pizzy zjadano w eksperymencie? Porcja pizzy była ważona codziennie na wadze spożywczej, aby zapewnić stałą ilość, przyjęto 7,6 g [...]
[...] Błonnik przede wszystkim: zapobiega zaparciom - ma właściwości wchłaniania wody, a to powoduje, że zwiększa swoją objętość, przez co pobudza nasze jelita do pracy reguluje poziom glukozy we krwi - zmniejsza produkcję insuliny poprzez opóźnienie przemiany węglowodanów i blokuje ich szybkie wchłanianie obniża poziom cholesterolu, a co za tym [...]